Jíly - jak je používat a na co jsou dobré?

Hledáte způsob na čistou pleť bez rozšířených pórů? Nebo potřebujete Vaši pleť zklidnit?
 
Nyní se dozvíte vše na téma kosmetických jílů, představíme Vám jejich druhy, vlastnosti a možnosti používání, díky čemuž budete chtít jejich účinky poznat na vlastní kůži. Jednoznačně je pak zařadíte do své pečující rutiny.
 
Co je jíl?
Přírodní surovina získávaná z hornin s křemičito-hliněnými vlastnostmi. Jsou to minerální pudry bohatý na makro a mikroživiny jako je třeba vápník, hořčík, selen, zinek nebo kobalt. Používají se již po dávná staletí. V počátcích se jíly využívaly v medicíně především k zevním léčebným metodám na kůži, výjimkou však je jíl zelený, který se používá i v přírodních doplňcích stravy.
 
Druhy jílů
Jak je očividné, názvy jílů jsou odvozené od jejich přirozených barev. Ty se odvíjí od množství a podílů minerálních látek obsažených v daných jílech.
  
Bílý jíl – Kaolin
Je nejjemnější mezi jíly a proto také nejvhodnější pro pleť citlivou a suchou. Odstraňuje nečistoty, ale přitom nenarušuje přirozenou bariéru pleti. Regeneruje, zklidňuje a čistí pokožku. Má také protizánětlivé účinky a sjednocuje tón pleti.
 
Žlutý jíl – Yellow Kaolin
Je bohatý na oxid křemičitý a proto je velmi vhodný pro zralou pokožku díky podpoře tvorby kolagenu. Také je vhodný pro použití na pokožku mastnou a to díky jeho schopnosti pleť zmatnit, ale zároveň omladit a zvlhčit. Oblíbený je také v maskách na vlasy proti lupům.
 
Zelený jíl – Green Kaolin
Nejoblíbenější jíl v boji s pokožkou, která trpí na akné. Hloubkově čistí, normalizuje stav mazových žláz, má protizánětlivé účinky a zklidňuje podráždění. Pokožku pak zanechá svěží a matnou. Je také ideální pro ošetření při zábalech těla trpící celulitidou.
 
02
 
Červený jíl – Red Kaolin
Je vhodný pro pokožku trpící kuperózou (rozšířenými žilkami). S tímto problémem se setkává čím dál více žen a maska z červeného jílu je perfektní prevencí proti dalšímu tvoření. Regeneruje a posiluje stěny krevních cév. Čistí, sjednocuje tón pleti a dodává jí přirozený lesk. Pomáhá bojovat proti pupínkům a má antiseptické účinky.
 
Černý  jíl – Má antiseptické a antitoxické účinky. Je velmi bohatý na křemík, hliník, draslík a zinek. Je určen pro zralou pokožku díky jeho vlastnosti zlepšování pružnosti a pevnosti pleti. Mimo jiné má i dobré regenerační účinky. V kosmetice se u něj můžete setkat s termínem „černá hlína“ nebo se díky svým regeneračním schopnostem přirovnává k účinkům černého uhlí.
 
Jak si vytvořit masku z jílu?
V první řade si podle typu pokožky a účinků jílu vybereme ten správný pro naši pleť.
Dále pak naneseme přiměřené množství do misky a smícháme nejlépe s hydrolátem a pár kapkami nosného oleje - univerzální jsou např. jojobový, mandlový nebo arganový nebo použijete Váš oblíbený, určený pro Vaši pleť. K míchání nepoužívejte kovové náčiní, protože deaktivuje účinky jílu.
 
Hotovou masku naneste na pokožku a nechte 10 minut působit.
Masku nikdy nenecháváme úplně zaschnout. Díky přidanému malému množství oleje by měla zůstat naprosto vláčná. Pokud byste přece jen cítila její vysychání, naneste jemným rozprašovačem na obličej hydrosol, aby úplně nezaschla. Působení jílu po zaschnutí masky ztrácí svůj účinek a navíc by naopak mohl mít nepříjemné stahující efekt.
 
Náš TIP pro Vás je ještě smíchat Vámi vybraný jíl s medem a trochou hydrolátu. Maska Vám pak vydrží vláčná dlouho a jako ideální kombo je pak mix i s nosným olejem.
 
Proč máme MY Amaznoské jíly?
Horniny, z nichž jíly pocházejí se nacházejí v různých koutech světa a dle míst odkud pocházejí pak také nabírají na svých účincích. Jak je již známo, amazonský prales se považuje za jedno z nejčistších míst na planetě. Některé druhy živočichů se dokonce těmito jíly živí, protože obsahují pro ně velmi důležité živiny. Proto jsou velmi ojedinělé a pokud jsou dostupné, tak jsou také velmi drahé.